METALPHOTO

Zwarte Cross Festivalverslag 2014

Na jarenlang verwend te zijn met drie dagen van de beste metal op het Aardschok Podium moesten de metalheads op de Zwarte Cross het vorig jaar doen met een redelijk leuke Meltdown. Toch was de sfeer er … laten we zeggen… anders. In 2014 gooide De Feestfabriek het bij de Zwarte Cross over weer een andere boeg, namelijk met een intiem podium voor Underground Rock en een beetje Metal: The Roadhouse.Zwarte-Cross-Logo Op zich geen slechte zaak, want de grote namen uit de metalwereld doen ons landje al vaak genoeg aan op andere podia. The Roadhouse is een intieme schuur (Barn) waar slechts een paar honderd man in passen. Er trad veel Nederlands talent op, te beginnen op vrijdagmiddag, waaronder de indruk wekkende Nijmeegse stoner-achtige rock band Navarone. Maar er waren ook veel Amerikaanse bands op bezoek. Zoals op vrijdagavond de alternatieve Country Punk Rockers Slim Cessna’s Autoclub uit Denver, die onze absolute favoriet was gevolgd door de New Yorkse punkband Dirty Fences en om middernacht stond als hoofdact hun stadgenoot Jon Spencer Blues Explosion op het podium, met alternatieve rock.
Op zaterdagavond was o.a. de Finse hardrockband Santa Cruz te zien en de Amerikaanse Red Fang uit Montana, maar ook het internationaal bekende Nederlandse trio De Wolff, bekend van o.a. PinkPop 2010. Dit blues trio trad overigens ook eerder die avond op op het Hoofdpodium; om die tijd concurreerden ze met The Pheromones in The Roadhouse. Voor ons geen moeilijke keuze, The Pheromones rockten meer naar onze smaak.
Op zondagmiddag speelde, na een warming up door o.a. het Nederlandse Traumahelikopter -die we helaas misten doordat de cross een te aantrekkelijk programma bood – en de enthousiasmerende Spaanse hardrockband 77, het razend populaire Eindhovense Peter Pan Speedrock, voor een volgepakte schuur. Het daarop volgende Utrechtse Birth of Joy (bekend van DWDD en PinkPop) boeide een uur lang met hun unieke sound van moderne psychelisch aandoende rock. Dit trio bestaat uit de energieke frontman vocalist en gitarist Kevin Stunnenberg, bijgestaan door organist, Gertjan Gutman, die bij tijd en wijle de sound van Ray Manzarek (Doors) feilloos weet op te roepen en drummer Bob Hogenelst . De grand finale was voor de Zweedse heavy rockband Truckfighters maar toen waren wij, na 3 dagen uiterst geslaagde festiviteiten, helaas de terugtocht al aangevangen.

Op de website van de Zwarte Cross staat nog het programma van The Roadhousee waar je ook naar muziekfragmenten van alle geprogrammeerde bands kunt luisteren.