METALPHOTO

Rotting Christ fans zullen op de CD The Fall of Olympus onmiddellijk de invloeden horen van de genoemde Griekse black metal iconen. Spartan is echter een Nederlandse band, die muzikaal weliswaar heel duidelijk door Rotting Christ geïnspireerd is en evenzo d oor de verhalen uit de Griekse mythologie, maar ook andere muzikale invloeden heeft geabsorbeerd.
Net als in Rotting Christ’s Aelo, is de onlangs uitgekomen CD The Fall of Olympus een concept album; het onderwerp is de Griekse mythologie. De muziek wordt gekenmerkt door death metal vocalen, waarin epische verhalen verteld worden.
Het eerste nummer, The Age of Men en het nummer Titanomachy, gaan over de Titanenstrijd tussen de Ttitaanse reuzen o.l.v. Kronos tegen diens zoon Zeus, die op de Olympus zetelt. Alom bekende verhalen zoals dat van Helena en het paard van Troje en de Minotaur passeren de revue. Oorlog in de Griekse oudheid is een rode draad door het verhaal.

The Fall Of Olympus

Spartan wordt geschaard in het melodisch death metal genre maar dat kenmerkt het geluid op deze CD slechts ten dele. Wat we horen is een basis van beukende old school death metal drums met daarop een mix van swingende metalcore gitaar riffs oversausd met heel veel melodieuze heavy metal /power metal solo’s, en, in de verschillende nummers afwisselende vocalen, balancerend tussen thrash, black en death metal (zoals bij Rotting Christ) met een enkele power metal inbreng.
Chaotisch? Niet meer dan functioneel is voor een CD die over zo’n complex thema verhaalt als de ondergang van de goden van de Olympus.
Mijn favoriete nummers zijn Immortal en Titanomachy, power metal ritmiek en dito gitaarsolo’s met black/death metal vocals: een krachtige combinatie, die we op meer nummers op deze CD terug vinden.

Spartan is in 2013 op tour geweest met Griekse black metal legende Rotting Christ (samen met Twilight of the Gods, Negura Bunget en Implode), met wie ze in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Frankrijk hebben opgetreden.
Als resultaat van deze gezamenlijke muzikale reis bevat The Fall of Olympus gastvocalen van power metal zanger Henning Basse (Metalium/Sons of Seasons/MaYaN) op Breaking the Chains of the Olympus (nr.4), van de Haarlemse rock/metal zangeres Hadassa Kosten (theNAME) op het mede door haar geschreven Euredyce’s song (nr. 12). Door deze cleane zang wordt het dynamisch bereik van de vocale klank van Spartan aanzienlijk uitgebreid. Dit geeft de CD nét die sprankeling extra die het extra opmerkelijk maakt.
De derde gastbijdrage, na een gepaste stilte… last but not least, is van Sakis Tolis (Rotting Christ) op het slotnummer (13), Sons of Sparta. Waarmee de meester zijn zegen lijkt te geven aan dit uitstekende album.

De CD is prachtig afgewerkt, met een fraai hardcover en boekje. Het bezienswaardige artwork is van de hand van Roderique Arisiaman (Dracorubio) en Richard Terborg.
Ik vroeg me aanvankelijk af waarom gekozen was voor een anachronisme: de Griekse strijders die in het boekje staan afgebeeld zijn de bandleden, in contemporaine spijkerbroeken gekleed, maar voorzien van historisch strijdmateriaal. Later begon het me te dagen hoe sterk dit de inhoud van de CD weergeeft: 21e eeuwse metal over Griekse mythologie: briljant gekozen!

Wil je een indruk van de CD krijgen luister dan hier naar wat samples:

De CD kun je hier bestellen.

Het volgende Live optreden van Spartan is op 2 januari 2016 in P60 in Amstelveen

Spartan (opgericht in 2007) zetelt in Haarlem en bestaat uit: Jeffrey Rademakers – Vocals, lyrics, Pieter Vink – Guitars, composer, Nick van Beusekom – Guitars, composer, Mike van Bekkum Bass guitar, Frank Bos– Drums, some lytrics.

Album: The Fall Of Olympus

http://www.metal-archives.com/albums/Spartan/The_Fall_of_Olympus/541896

Released by Into The LimeLight Records – NL
UPC: 8718868631114

1 The Age of Man
2 Helena
3 Immortal
4 Breaking the Chains of Olympus
5 Elysium
6 The Labyrinth
7 At the Dawn of War
8 Titanomachy
9 Written in Sand
10 Glory Awaits
11 A Beautiful Death
12 Eurydice’s Song
13 Sons of Sparta