METALPHOTO

Nieuwe EP van The Dutch Duke

by Chérie, Metalphoto

EP cover of Saevus Umbrae
Saevus Umbrae

Een nieuwe lente brengt ons een nieuw heavy metal geluid. De jonge Nederlandse band The Dutch Duke heeft in april 2015 hun debuut EP uitgebracht. Dit werkje, getiteld Saevus Umbra (wat, vertaald in het Nederlands, Krachtige Schaduw betekent) is wat ons betreft een “must hear” voor elke Heavy Metal fan die belangstelling heeft voor de Nederlandse ontwikkelingen binnen dit genre. De titel en omslag doen een donkere inhoud vermoeden en de intro van een onweersbui versterkt die verwachting. De teksten zijn ongetwijfeld donker maar de muziek is daarentegen lekker swingende heavy/ speed metal/ rock & roll: krachtige, meeslepende feestmuziek.
Het eerste nummer, de titelsong, hier te beluisteren heeft een Iron Maiden achtige geladenheid; het daarop volgende Blooded Sights en de nummer drie No Mercy zijn speed metal met rock & roll en het laatste nummer Dracula verraadt qua tempo en vocale melodielijn sterke punk invloeden. Hoewel het eerste nummer, Saevus Umbra, met een klassieke heavy metal songopbouw, het meeste indruk wekt, blijft No Mercy het sterkt hangen bij de luisteraar.

De kern van The Dutch Duke wordt gevormd door basgitarist/vocalist Wouter van Doeveren en gitarist/vocalist Jari Bron, waarbij de eerstgenoemde tevens tekent als songwriter en lyricist van al deze nummers. Wouter bewijst met deze EP vooral zijn uitstekende kwaliteiten op dit laatstgenoemde gebied.
Qua muzikale uitvoering wekken de sublieme gitaarsolo’s door Yoep van de Ligt op alle vier de nummers en de stevige drumpartijen door Marco Prij de meeste indruk. De vocalen komen, m.i., op deze EP wat minder goed uit de verf. Enerzijds door (productie)technische onvolkomenheden van deze in eigen beheer opgenomen EP, maar ook doordat Wouter’s stem tijdens de opnames te kampen had met het zware griepvirus dat afgelopen winter ons land teisterde. De ruimere potentie van diens stem valt echter wel uit deze opnames af te leiden.

Al met al geeft The Dutch Duke, door de uitgebalanceerde combinatie van toegepaste substijlen, een verfrissende invulling aan heavy metal.

Dat de band op het podium dezelfde energieke uitstraling heeft als op deze EP hebben we kunnen zien tijdens Kick Ass Festival (klik hier voor foto’s), afgelopen februari in Rijssen (NL).

The_Dutch_Duke_3_van_6_

The Dutch Duke is deze zomer o.a. live te zien en te horen op vrijdag 14 augustus a.s in Deest (Gld; tussen Ewijk en Druten) op het Metal Night Festival in t Zeeltje. Op vrijdag is er gratis entree!!

FB Pagina van de band:
THE DUTCH DUKE.