METALPHOTO

Onder het genot van een paar biertjes en wat gezoem van de bijen hebben we de zanger van Rotten Casket, Willem, geïnterviewd. We hebben veel van dit exclusieve interview genoten en er veel bij gelachen. Momenteel is de band bezig met de opnames voor de nieuwe E.P. Houd hun bandcamp site en Facebook pagina in de gaten voor updates van de nieuwe ep en concert data. Don’t miss it!

Door: Jeanny Petrocchi

1. Metalphoto: Jullie debuutopname is een cassette tape met de titel Simply Rotten Death; ik kan nergens wat over de lyrics vinden. Ik neem aan dat het over sterven, verrotten en horror gaat. Is dat juist?
Willem: Hahaha ja dat is correct, absoluut. Waar het vooral over gaat is zeg maar een beetje over horror thema’s, zombies, ook een beetje anti religieus – dat soort klassieke thema’s. Het is allemaal een beetje standaard. Het voldoet aan de verwachting!

2. Metalphoto: Vanwaar de inspiratie om over dit soort dingen te schrijven?
Willem: Nou gewoon, ik vind het op zich wel bij de muziekstijl passen. Het is net zo iets als bijvoorbeeld ‘’Left Hand Path’’ en ‘’Dark Recollections’’ van Entombed en Carnage. Ja dat gaat ook over dat soort thema’s. Song titels als ‘’Supposed to Rot’’ en ‘’Thorn Apart’’, gaan allemaal over horror thema’s, mensen slopen en dat soort dingen, hahaha.

3. Metalphoto: Wie is de ‘’Lennon’’ en wie is de ‘’Mc Cartney’’ in Rotten Casket? Wie schrijft de lyrics en wie komt met ideeën voor de muziek?
Willem: Hahahahaha, nou dat vind ik een goeie. Ik denk de ‘’Lennon’’ in de zin van nummers schrijven, dat zal Frank zijn. Hij is onze gitarist uit Duitsland die Rotten Casket eigenlijk gestart is. Hij komt namelijk met alle Riffs. The ‘’Mc Cartney’’ is denk ik Iwan, de andere gitartist, hij zorgt ervoor dat de nummers allemaal ‘opgeboost’ worden. Nou ja eigenlijk een beetje die verhouding zeg maar.

4. Metalphoto: En jij schrijft alle teksten?
Willem: Ja ik schrijf alle teksten.

5. Metalphoto: Sommige musici richten een nieuwe band op omdat ze hun eigen muziek in hun huidige band niet kunnen laten horen of ze kunnen onderling niet met elkaar opschieten of het begint als een grap etc. Wat is het verhaal achter Rotten Casket, hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Willem: Nou het is eigenlijk zo gegaan….Frank ,de gitarist dus uit Duitsland, die had een Facebook pagina online en Frank is een goede vriend van onze bassist Arjan. Via hem kwam ik op zijn pagina terecht. Hij had toen wat rifjes gepost. Toen was het nog niet eens een band, het was meer zijn eigen soort hobby projectje als het ware. Toen heb ik dat geluisterd, en dacht hey, dit klinkt wel heel gaaf. Dus toen had ik hem gecontact, zo van ‘Yo, zou je het leuk vinden als ik daar wat vocalen overheen zet?’. Gewoon thuis, weet je wel, opnemen. En toen zei hij, ‘ja doe maar, lijkt mij wel heel gaaf! En in de tussentijd was daar onze drummer Niels, die ook in Caedere gitaar speelt, die wou gaan drummen maar dan een beetje in de Zweedse Entombed stijl zeg maar, a la Nicke Andersson, de oude drummer. En toen dacht ik van ja, waarom combineren we dat gewoon niet. Frank die schrijft al die Zweedse riff, met de typische sound; en Niels wil graag drummen…. Dus toen heb ik gezegd laten we bij mekaar gaan zitten in de oefenruimte, kijken wat het wordt. Zo gezegd, zo gedaan! We hebben een keertje in Hengelo, bij Metropool, in de oefenruimte gezeten. Nou dat ging eigenlijk best wel boven verwachting goed. Toen hadden we zoiets van, laten we er gewoon een band van maken. En vervolgens, ‘ja wie moeten we nou vragen?’ Arjan die zat destijds in Bloody Remains, dat is ook een band uit Enschede. Op dat moment liep die band dan een beetje stroef. Maar Arjan had wel zoiets van, ja ik wil eigenlijk wel gewoon muziek maken met een band. ‘Kan ik niet bij jullie bassen?’ Nou, dus toen hadden we Arjan op bass erbij gehaald. Toen zijn we als 4-mans formatie gaan oefenen. Toen bedachten we, eigenlijk willen we er toch een wat voller geluid bij hebben, wat meer melodie erin. En dat gaat niet met éen gitaar, want als je dan solo speelt valt het dood. Toen zochten we dus een tweede gitarist en was Iwan al een heel snelle keus. Zo zijn we ontstaan en zo is het verder gegaan.

Rotten Casket 2

6. Metalphoto: En waar was jullie allereerste show?
Willem: Onze aller aller eerste show….. dat was wel grappig, we hadden een show gepland staan in Epe, Gronau. Dat was in het najaar. Op een gegeven moment werden we ook gevraagd voor Knollenfeest, van Pepijn en Sjonnie Knol, bij Haaksbergen op een boerderij. Eigenlijk hadden we de nummers toen niet perfect of zo, maar ja wat maakt het uit. Iedereen is toch dronken. Toen hadden we zoiets van, weet je wat we doen, we gaan gewoon spelen. En dat was eigenlijk onze allereerste optreden, in een party tent, hahaha.

7. Metalphoto: Ik zie bijna op elke festival of concert minstens één persoon met een Rotten T-shirt voorbij gaan. Hoe was de reactie van de fans op jullie Simply Rotten Death album?
Willem: We werden goed ontvangen. We stonden er ook van te kijken, ik bedoel we zijn de zoveelste band in dat genre. Maar blijkbaar slaat het wel aan. We hebben op Facebook wat reclame gemaakt. We hebben ongeveer 100 tapes gemaakt en die waren binnen een week uitverkocht! Heel bizar, zelfs naar Japan, Chili, Argentinië, Amerika, Canada, weet ik al waar naar toe, Spanje…ik heb ze overal heen gestuurd. We hadden het echt niet verwacht dat het zo hard kan gaan. Ik geloof dat ik twee tapes cadeau gedaan heb , een aan Otto Donk van het festival waar we toen gespeeld hebben in Rijssen en de andere heb ik weggegeven aan de organisatie van de Scream Bloody Scum Fest. Voor de rest hebben we alles gewoon verkocht. Heel bizar!

8. Metalphoto: Ik heb al jaren geen nieuwe cassette bandjes meer gezien en vind het uniek dat jullie op dit idee zijn gekomen en ze waren ook nog in no time uitverkocht! Wordt ‘’Simply Rotten Death’’ ooit uitgebracht op vinyl en cd voor de liefhebbers? En het nieuwe album, wordt dat weer op cassette bandjes uitgebracht?
Willem: We dachten toen: op CD uitbrengen, dat is niet bijzonder. En eigenlijk vind ik onze muziek wel beter passen bij tape of LP, weet je wel. Een beetje van de Old school muziek dragers. Het hoort er wel een beetje bij. En het bevalt ons heel goed, dus besloten we: nou de volgende release doen we ook gewoon weer op tape. We hebben een plan om die twee E.P.’s in een wat latere stadium op vinyl uit te brengen. Een kant A en een kant B, dat lijkt ons wel leu,k om een keer een 12’’ uit te brengen. Dat zit nou wel in de pijplijn.

9. Metalphoto: Zijn jullie bereid om volgend jaar op grote festivals te spelen? Desnoods aan de andere kant van de wereld?
Willem: We zeggen daar natuurlijk geen nee tegen! Touren wordt wel een beetje lastig, we hebben allemaal wel een drukke baan en zo. Wat we wel willen is van die korte tourtjes doen, gewoon lang weekend weg, In Duitsland of Frankrijk of zo. Als bijvoorbeeld een Maryland Deathfest ons vragen om te komen spelen, zeggen we natuurlijk geen nee. Niet dat ze ons vragen hoor….maar…..
Metalphoto: Je weet het maar nooit
Willem: Nee je hebt gelijk, je weet maar nooit. Of Party San, daar zal ik nooit nee tegen zeggen. Absoluut niet.
10. Metalphoto: Ik las op jullie Facebook dat jullie binnenkort weer de studio in gaan. Waarover gaat dit nieuwe album?
Willem: Hahahaha ja hetzelfde. W e hebben er een verhaal lijntje in zitten, dat past ook bij het artwork. Het thema blijft gewoon hetzelfde hoor, we gaan niet ineens over naar een maatschappij kritische tekst ofzo …. Daar heb ik een andere band voor, Deathsquad.

11. Metalphoto: Hebben jullie een platenlabel en waar doen jullie de opnames?
Willem: Nee, we brengen alles zelf uit. Gewoon op eigen kracht. Nadeel is natuurlijk dat je weinig distributie hebt. Maar als je kijkt, die 100 tapes konden we ook gewoon zelf verkopen, dat is niet zo’n probleem. Bovendien zit je niet aan allerlei eisen vast, je bent gewoon vrij om je eigen artwork te kiezen,…. hoe maak je de layout van het boekje,……. geen gezeik met ‘dit nummer kan niet’…. Daar hebben we allemaal geen last van. Dat vinden we eigenlijk, ja, net zo belangrijk.
De opnames doen we grotendeels thuis. De drums doen we in een drum studio bij de broer van Frank. Hij heeft zijn eigen oefen hok en daar nemen we de drums op. De vocalen nemen we ook gewoon op in een oefenruimte, de gitaren en de basgitaar die worden gewoon bij Iwan thuis ingespeeld. Hij heeft een speciaal kabinet in de kelder dat hij helemaal af kan sluiten, en boven in zijn kamer kan hij gewoon opnemen op de computer. Dan gaat een kabel naar beneden, en de gitarist in kwestie zit dan gewoon te spelen in de kamer. Beneden wordt geluid gemaakt.

12. Metalphoto: Waarom HM-2?
Willem: HM-2 is gewoon DE sound! Het is een baspedaal en ja als je echt die Zweedse sound wilt hebben zoals van Entombed, Carnage, Entrails en Dismember, dan ontkom je er niet aan. Dus vandaar dat we die HM-2 sound hebben.

Rotten Casket new EP artwork
13. Metalphoto: Wie heeft jullie artwork gemaakt?
Willem: Roberto Toderico. Een Italiaan, heel goeie artiest. Die jongen kwam ik via Bob Bagchus te spreken. Ik zocht eigenlijk iemand die een beetje in die stijl kon tekenen. Normaal gesproken is dat soort goede artiesten heel erg duur. Maar we wilden geen duizenden euro’s betalen voor een beetje artwork. Toen kwam ik hem te spreken en hij zei ‘ja wat wil je dan hebben?’ Ik heb dat een beetje beschreven, en hij tekent precies zoals je het hebben wilt. Hij is echt een heel goede artiest en ook heel scherp in de prijs. En hij tekent ook voor heel grote Nederlandse bands. Hij doet artwork voor Asphyx, Thanatos, Hail of Bullets, Sinister, Soulburn…noem maar op. Volgens mij heeft hij ook T-shirts ontworpen voor Party San.

14. Metalphoto: Zijn er, afgezien van deze nieuwe ‘plaat’, nog andere dingen die op de planning staan waar wij naar uit moeten kijken?
Willem: Ja we gaan weer een nieuw T-shirt maken en patches drukken.

15. Metalphoto: Hebben jullie plannen om in de toekomst een videoclip te maken? Dat zou geweldig zijn 😉
Willem: We hebben het daar wel over gehad maar nog geen concrete plannen. Op zich lijkt het me wel leuk om een keer een ouderwetse kerkhof clip te maken. Het past er wel bij. Een beetje in de stijl van Death Breath. Dat is ook zo’n projectje van Nicke Andersson, zo’n Death Metal Rock & Roll band. Zijn clip gaat over iemand die door het bos heen rent en nagezeten wordt door zombies. Het is wel cliché maar wel weer grappig.

16. Metalphoto: Wat zijn jouw top 5 albums aller tijden?
Willem: Oef…echte top 5, dan zit daar in ieder geval Slayer ‘Reighn in blood’ in. Ik bedoel dat is een plaat waar ik mee ben opgegroeid. Vanaf het begin al, ik bedoel ik luister nou al bijna 30 jaar naar dit soort extreme muziek. Dat is echt wel de plaat der platen voor mij. Een andere plaat die ik ook heel belangrijk vind is van Carnage, ‘Dark Recollections’. Dat is voor mij echt de ultieme HM-2 plaat. Nog meer als Entombed, ‘Left hand Path’. En een andere plaat die ik heel hoog heb staan is ‘Transcend the Rubicon’ van Benediction. Voor mij echt een brok bruutheid gewoon. ‘Lost Paradise’ van Paradise Lost. Gewoon omdat dit zo evil is, zo duister, zo ontzettend creepy eigenlijk. Dat is gewoon fantastisch! De vijfde…ja oef, ik moet wel even denken. Ik denk de D.R.I. plaat, ‘4 of a kind’. Omdat het een beetje jeugdsentiment is, weet je wel. Ik luisterde vroeger gewoon heel veel van die Trash en Crossover. Een vriend van mij uit de buurt, zijn oudere zus, die had verkering met een gast uit Eindhoven, en hij nam al die platen mee naar haar toe in het weekend. En soms liet hij ze wel achter, en overdag was zij aan het werk en wij waren ‘s middags al eerder van school thuis. Dan gingen we stiekem naar haar kamer toe , legden een LP op de platen speler en elke keer hoorden we weer wat nieuws. Zo hebben we Slayer ontdekt, en Motörhead, Megadeth, DRI, Metallica, Cryptic Slaughter en al dat soort dingen. Die gast had al die platen. Hij was zo’n typische dude met zo’n spandex aan en had een snorretje, hahahaha. En had natuurlijk een spijker jackie met patches aan.

17. Metalphoto: Noem jouw 3 favoriete Nederlandse platen.
Willem: Sowieso ‘Mind Lost’ van Gorefest. ‘Consuming Impulse’ van Pestilence en ‘Diabolical Summoning’ van Sinister.

18. Metalphoto: Wat is volgens jou de beste nieuwe binnenkomer?
Willem: de beste … dat is moeilijk. Vorig jaar had ik drie platen die er voor mij echt enorm uit sprongen. Dat waren ‘Splinters’ van Vallenfyre, de nieuwste van Dead Congregation ‘Promulgation of the Fall’ en de nieuwste van Entrapment, ‘Lamentation of the Flesh’. Absoluut, dat waren voor mij de drie platen die echt boven alles uitvlogen. Qua song structuren, qua catchiness, qua sfeer…weet je dat zijn voor mij wel de belangrijke ingrediënten. Ik hoor bij veel bands tegenwoordig, dat het zo plat-geproduceerd is, allemaal zo netjes en clean. De platen die ik noemde hebben er gewoon een heel vies vuil randje aan zitten, daar hou ik wel van. Het moet wel een beetje smerig zijn. En van dit jaar, ik denk dat Cruciamentum wel een goede kandidaat is, Bombs of Hades vind ik ook een goede. Al die bands hebben gewoon iets vies, daar hou ik wel van. Lekker old school. Met alle respect voor allerlei nieuwe werkjes van de gevestigde bands, dan denk ik toch van ja…het is het toch niet helemaal. Een paar jaar terug vond ik Entrails heel vet met ‘ The Tomb Awaits’, echt een heel brute productie, heel zompig. Daarna hebben ze weer twee nieuwe platen gemaakt, en dat vind ik het toch net weer niet hebben zeg maar. Ik ben een rare hoor, wat dat betreft, hahaha.

19. Metalphoto: Wie zijn jouw helden op zang gebied?
Willem: Sowieso Barney van Napalm Death! Absoluut een held! Als iemand een groot voorbeeld voor mij is, dan is hij het wel . Absoluut! De energie dat die man heeft, hij heeft gewoon een goed verhaal, een echte poëet, hij is gewoon fucking slim! Als iemand president moet worden van de wereld, dan is hij het wel.
Ja, wie nog meer, ik denk Ros Dolan van Immolation, die is ook wel heel belangrijk voor mij. Tekstueel heel goed, en goed doordacht ook. Super aardige vent, niks geen attitude of zo. En als hij op het podium staat, dan is het gewoon zo impressive, met dat mega lange haar van hem ook en hoe hij het publiek toespreekt enzo. Echt fantastisch!
En Nick Holmes, hij is voor mij een heel belangrijke inspiratie bron. Gewoon de manier van grunten zoals hij dat doet – daar heb ik veel van geleerd.
Peter Tägtren is ook wel een inspiratie bron voor mij geweest. Hij heeft een bepaalde uithaal, dat vind ik zo gaaf! Dat kan hij alleen maar. Echt zo uniek. Dat zijn wel de belangrijkste inspiratie bronnen voor mij. Daar heb ik mijn stem geluid vandaan. Maar mijn absolute held is wel Barney! Laatst heb ik weer Napalm Death in Deventer gezien, het was weer helemaal te gek. Ze stellen je nooit teleur. Ze zitten gewoon in een gaar busje en rijden heel Europa door weet je wel. Geen attitude of zo, terwijl zij gewoon de uitvinders van de grindcore zijn. Ik bedoel maar… en toch nog zo in het leven staan. Ik heb echt diep respect voor die gasten.
20. Metalphoto: Ik wil jou namens de crew van Metalphoto bedanken dat wij jou mochten interviewen. Is er iets wat jullie zelf nog met ons of met de fans willen delen?
Willem: Nou ja, ik vind het heel tof dat ze onze E.P. en merch gekocht hebben. Echt toffe supporters! Ik dank ze er heel hartelijk voor. Hopelijk zien we de fans weer snel bij de concerten die we in de planning hebben staan.