METALPHOTO

Interview met Martyr

Ondanks dat Martyr in April van dit jaar een nieuwe videoclip hadden uitgebracht, is het een beetje stil rondom deze Nederlandse heavy metal band. Dus, toen ik de mogelijkheid kreeg om tijdens het ‘Into the Limelight’ festival een paar vragen op ze af te vuren, greep ik die kans maar wat graag aan!

Metalphoto: Hoi, alles goed?
Rick: Ja alles gaat prima! We mogen niet klagen eigenlijk haha.

Metalphoto: Jullie videoclip van D.I. is over het algemeen goed ontvangen. Waarom hebben jullie eigenlijk gekozen om op deze manier het nummer vorm te geven?
Rick: Nou, ten eerste moet je denk ik weten waar D.I. over gaat. We schrijven ‘D.I.’ maar in wezen gaat het over Martyr-0281het oog ‘the eye’ dus dat hebben we als een soort woordspeling gebruikt. Het nummer gaat voornamelijk over wat er in iemands gedachten afspeelt. En het verhaal van de video gaat over iemand met een oorlogsverleden. Je ziet in het begin dat er ingezoomd wordt op zijn oog en dan als een soort flashback zien we wat er allemaal gebeurd is. Tussendoor zitten wat bandshots die wij in een fabriek in Groningen hebben opgenomen. Het was volgens mij op dat moment -20 en wij stonden daar de hele dag in onze shirts te bibberen.

Metalphoto:Oh haha, dat is anders niet te zien.
Rick: Nee? Gelukkig maar haha. Het is een leuk detail toch? En ja, aan het einde van de scène wanneer je teruggaat naar ‘het heden’ zie je een nogal schokkend einde.

Metalphoto:Zeker! Nogal een klapper !
Rick: Een klapper! Goeie.

Metalphoto:Maar afgezien van dat, is het eigenlijk een beetje stil. Wel veel shows, maar het ziet er nog niet naar uit dat jullie voorbereidingen aan het treffen zijn voor een nieuwe plaat.
Rick: Nou…. eigenlijk…. zijn wij daar al wel flink mee bezig. De vorige plaat was van eind 2011, dus dat is langzamerhand al weer twee jaar geleden. En aangezien wij nog best veel shows doen, schrijven wij daarnaast eigenlijk nauwelijks nieuw materiaal. We willen ons gewoon zo goed mogelijk op de shows focussen. Maar wat het schrijven betreft, zijn wij toch vrij ver. In januari gaan wij de studio in en nemen we de boel voor pre-productie op, om dan te kijken hoe alles klinkt, vinden wij het goed en/of moet er nog wat aan bijgeschaafd worden? En dan voor de zomer echt alles opnemen en dan hopen wij na de zomer het album te kunnen uitbrengen. Dus al met al, komt er in het tweede helft van 2014 weer een nieuwe plaat uit, als alles goed gaat.

Metalphoto: Gaaf ! En jullie nieuwe band lid, Jeffrey, is eigenlijk de Benjamin van jullie. Doet hij het een beetje goed?
Rick: Haha ja absoluut ! Moet je zelf zo ook maar even kijken! Nee, maar hij is echt te gek. Toen Toine er uit ging kregen we gelijk al aanmeldingen en we waren al met iemand anders best ver gevorderd, maar toen Jeffrey zich ook aanmeldde, en ik kende hem al, toen had ik al zoiets van ‘Ja! Hij moet gewoon langskomen voor auditie.’ En toen hadden we op een zondagochtend om 9uur afgesproken, de avond ervoor hadden we nog gespeeld. Dus daar zaten we met een brak hoofd, maar hij kwam, hij zag, hij overwon letterlijk. We konden gewoon niet om hem heen. Gewoon fantastisch.

Metalphoto: En de fans? Wat vinden die er van?
Rick: Ja we horen alleen maar positieve dingen. Hij is wel anders dan dat Toine was, maar hij kopieert hem niet. Hij speelt de arrangementen en de muzieklijnen wel, en dat doet hij super, maar hij doet het in zijn eigen stijl, met zijn eigen inbreng. En nu ook met het nieuwe materiaal, hij heeft dezelfde gedachten kronkel als wij en dezelfde visie hoe de muziek moet klinken dus dat is een ‘perfect match’ om het zo maar te zeggen.

Metalphoto: Vanavond hier in Azotod is eigenlijk een thuiswedstrijd, aangezien jullie uit Utrecht komen, hadden jullie er een beetje zin in om weer dicht bij huis te spelen?
Rick: Tuurlijk ! Wij hebben hier al een stuk of 4, 5 keer eerder gespeeld dit jaar. Onze cd-release party hebben wij ook hier gedaan en de sfeer is ook altijd top dus het is altijd wel leuk om hier in de buurt te spelen. Ik hoop ook dat er een soort van reünie ontstaat. Bekende gezichten enzo, maar het is altijd weer even afwachten wie er komt, dus we zullen zien, het wordt in ieder geval gezellig!

Metalphoto: Over gezellig gesproken, aan jullie live-foto’s te zien houden jullie wel van een feestje of niet?
Rick: Hahaha, ja dat klopt inderdaad wel. We proberen het onderling wel altijd gezellig te houden.
Marcel: Haha ja het komt wel over dat we plezier hebben met z’n allen toch? Dat is het belangrijkste.

Metalphoto: Over de periode dat jullie actief zijn als band, kunnen jullie een ervaring of periode aangeven wat jullie altijd is bijgebleven?
Rick: Voor mij persoonlijk zijn dat sowieso een paar dingen. Ten eerste de eerste plaat die we hebben uitgebracht. Die hele procedure van het opnemen en wanneer je klaar bent, dat was in de 80’s dus nog de tijd van het vinyl, dan zit je daar met je vinyl plaat en zit je alleen maar te kijken hoe gaaf dat is! En ten tweede is eigenlijk wel de reünie-show op het ‘Keep it True’ festival, maar ik denk dat die wel voor iedereen geldt. We wisten gewoon niet wat ons overkwam. We werden gevraagd om nog een keer bij elkaar te komen voor een optreden in 2005/2006 in Duitsland en dan maak je mee dat iedereen die komt kijken, van voor tot eind alle nummer mee zaten te brullen terwijl we zo’n 18 jaar weg zijn geweest. Dat is gewoon te gek !

Wilfried: Trouwens nog een leuke anekdote: We kwamen aan op het festival terrein en kregen de melding van ‘Ja! Jullie houden over een uur een Meet&Greet.’
Pardon? Dacht het toch even niet! Maar uiteindelijk waren we daar en toen kwamen er echt gasten aan met LP’s en van alles en nog wat. Dat was super om mee te maken.

Marcel: En dat was dan tegelijkertijd ook weer het begin, het ontstaan van hoe wij nu zijn.

Metalphoto: Afgezien van de cd waarvan jullie zeiden wat in 2014 uitkomt, zijn er nog andere dingen die op de planning staan waar wij naar uit moeten kijken?
Martyr: Natuurlijk spelen wij ook in 2014 veel en het nu ook meer de bedoeling om meer naar het buitenland te trekken. We hadden dat al een keer gedaan met o.a. Lizzy Borden en Vicious Rumours en ook andere dingen door Europa heen. Maar waar de nadruk lag in de afgelopen jaren (Nederland, Belgie, Duitsland), willen wij in 2014 groter denken en in andere landen spelen. Daar moet de nieuwe plaat ook bij helpen dus wij moeten daar moeten we ook op focussen. Dat is een beetje een hindernis want we spelen en spelen en spelen en dan besteden we minder tijd aan het componeren van de nieuwe plaat, dus die moet er komen en daarna focussen op het spelen in andere landen, promoten en alles daar omheen.
Marcel: Het is ook niet dat wij een tijd van zeg maar een half jaar vrij nemen om ons te focussen op het schrijven van nieuw materiaal, we doen alles tussen elkaar door. Beetje hectisch, maar we doen het met plezier !

Metalphoto: Nou dit zijn de vragen wel zo’n beetje. Is er nog iets wat jullie zelf met ons willen delen?
Rick: We zijn nu 30 jaar verder sinds wij gestart zijn en ik vind elke keer op een manier ongekend, dat we dit nog steeds mogen doen! Dat dit wordt gewaardeerd en we nog overal mogen spelen. Vanavond dan hier in Azotod en over een paar weken bij ‘Meesterlijk Metaal’ en dan weer een optreden in Purmerend en volgend jaar staan optredens in Zwitserland en Engeland op de planning. Het gaat maar door!

Marcel: Het leuke is ook nog, dat wij weer met nieuw materiaal komen en dat wij ons steeds verder willen ontwikkelen. Andere bands die uit dezelfde tijd als wij stammen, beginnen het nu langzamerhand rustiger aan te doen, maar wij niet.

Rick: En als we dan 2000 kilometer in een bussie mogen rijden voor een optreden van een uur dan is dat alleen maar lachen. We hebben het weer enorm naar onze zin en we zijn blij dat de fans ons nog willen zien!

Metalphoto: Bedankt voor het interview en veel plezier vanavond!
Rick: Ja dank je en jij ook voor het interview !

Interview door Imke van Rossum voor Metalphoto 30-11-2013
Foto: Ernt van Rossum.