METALPHOTO

Izegrim heeft onlangs een dijk van een plaat uitgebracht getiteld ‘Congress of thé Insane’. Metalphoto interviewde deze succesvolle Gelderse death-trash metalband.
Izegrim-0409
Metalphoto: Hey, alles goed?
Jeroen: Ja top! De cd is een goed aantal weken uit dus ja, gaat hartstikke goed!
Ivo: Perfect! Vraag twee!

Metalphoto: De volgende vraag die ik voor jullie heb gaat over de hoes van jullie album. Hoe komen jullie er op om een evil clown als blikvanger te nemen, ik krijg er de kriebels van, haha.
Jeroen: Mooi mooi! Zal ik dat vertellen? (kijkt Ivo aan, hij knikt ja) Oke. Marloes had het hele concept al ergens in haar achterhoofd. Daarna begon ze met teksten schrijven voor de nummers en kwam op een gegeven moment achter dat er een terugkerend thema voorkwam bij de teksten, namelijk ‘freaks’, rare mensen die onder ons zijn, die in eerste instantie er heel gewoon uitzien maar uiteindelijk omdraaien en veranderen in een persoon zoals Anders Breivik of die schutter in Alphen a/d Rijn, beetje dat soort dingen. Daarnaast ook dat hele ‘openbare’ gebeuren. Facebook, alles moet vermeld worden en het manifest wat Breivik gepubliceerd heeft. En vroeger was het ook zo met die rondreizende ‘Freakshows’ in de jaren ’20 en toen had ik zoiets van, kunnen we dat niet combineren? Dat gevoel van zo’n oud carnaval/circus/kermis idee met het heden ten dage. Ik ben daarna nachtenlang wezen zoeken naar inspiratie, wat kunnen we gebruiken om op de voorkant te zetten of is er iemand die zoiets voor ons kan doen? We konden wel een verschrompeld kind of een bebaarde vrouw op de voorkant zetten, maar dat dekte de lading niet. En toen kwamen we DE plaat tegen die nu op onze hoes staat. Gewoon, kant en klaar. Ik dacht van ‘F*ck!! Dit is ‘m!’. Uiteindelijk bleek de plaat van een knakkertje van 24 te zijn uit Argentinie. Hij had de plaat 4 jaar geleden al gemaakt en een paar keer verkocht voor films en conferenties etc, maar nog nooit voor een CD. Dus onze platenmaatschappij zei gelijk al ‘Kopen!!’ Dus ja, zo is het een beetje tot stand gekomen. Het leuke is ook nog dat mensen diezelfde plaat, of een onderdeel van, als tattoo hebben gebruikt terwijl ze niet wisten dat wij de cd uitbrachten met die afbeelding. Je zou de band enorm bagger vinden, maar je loopt dan wel met onze hoes op je arm. Dat is toch geniaal?

Metalphoto: Maar die mensen zijn geen fan van jullie of wel?
Jeroen: Nee, dat is het leuke er van.
Ivo: Ik hoop het voor hun van wel, anders hebben ze mooi een probleem.

Metalphoto: Ondanks dat jullie album al een maand of 2 uit is, touren jullie niet zoveel, alleen weekendshows. Is daar een reden voor?
Ivo: Eigenlijk omdat weekendshows evenveel oplevert als wanneer je een lange tour zou doen. Een lange tour is natuurlijk ontzettend gaaf om te doen en een hele ervaring op zich en als band groei je enorm omdat je dus elke avond op de planken staat en je krijgt een bepaalde routine. We zijn een jaar geleden twee weken op tour door Europa geweest en dan merkten we op het eind moment dat we super strak waren, dus dat ontwikkeld zich natuurlijk wel. Maar door juist die weekendshows gewoon gericht te plannen en naar aanleiding van de cd de juiste release-shows te doen in Nederland, Duitsland, Belgie en noem maar op, bereik je daar net zoveel mee als je op de juiste festivals staat. Ik bedoel als je op een dinsdagavond zou spelen, dan zou je toch niet op een dik goed festival staan om even je cd te promoten. Donderdag tot en met zondag zijn het eigenlijk de dagen die het er toe doen en de maandag tot en met woensdagen zijn eigenlijk de vuilers, je kan er een mazzeltje bij krijgen, maar meer niet. We staan straks op ‘Eindhoven Metal Meeting’ waar we op de donderdag spelen met namen als Death Angel, Accept, Sabaton en kijk, dan krijg je het er wel uit.
Jeroen: En vorig weekend Walt Rock, daar sta je dan ‘even’ voor 800 man te spelen.
Ivo: Ja klopt, dus dat is dan even andere koek. Je kan er een hele tour omheen plannen, maar je moet rekening houden dat er meer bij komt kijken dan een bus instappen en een mentaliteit van ‘we gaan het even doen’. Als de kans zich voordoet met de juiste omstandigheden, dan grijpen we die natuurlijk aan, maar het is jammer als de tour meer gaat kosten dan dat het oplevert om maar elke dag te kunnen spelen en daar moet je niet in eerste instantie naar op zoek zijn. Want qua promotie valt het nu nog mee wat we bereiken met weekendshows dan dat we krijgen tijdens zo’n tour.

Metalphoto: Nou, dat is goed doordacht. En over shows gesproken, waarom hebben jullie besloten om de eerste release-show in Belgie te doen en niet in Nederland.
Jeroen: Dat was meer een kans die zich voor deed om het te kunnen doen. We konden samen met Legion of the Damned spelen in een rete mooie zaal in Belgie. Het was bovendien ook op een zaterdag voordat wij het album publiceerde. ‘s Maandags werd het gepubliceerd en de zaterdag ervoor hadden wij die show in Belgie dus we konden het niet maken om die kans niet aan te grijpen. Daarnaast hebben we ook ziekelijk veel Belgische fans dus dat kwam alleen maar mooi uit. De show was ook praktisch uitverkocht, een mannetje of 500 of zo, dat was echt gaaf. De platenmaatschappij zei ook van: ‘Meteen doen!’. Je snapt ook dat de cd’s al een week of drie bij ons thuis lagen en dat ze in de fabriek lagen, klaar om uitgebracht te worden, dus om dan moeilijk te gaan doen voor die paar dagen extra, dat is onlogisch.
Ivo: Ja en hij was toch al gelekt hahaha.
Jeroen: Ja precies! Dat was echt erg! Hij stond al online.

Metalphoto: Zijn jullie er ook achter hoe dat is gekomen?
Jeroen: Ja, het kan haast niet anders dan dat iemand van de pers het heeft gedaan. Iemand van de pers krijgt het digitaal aangeleverd en er is er dus eentje die het leuk vond om het online te zetten.
Ivo: Weet je wat het ook is? Wij zijn geen Metallica of een andere grote naam die er zo ongelofelijk hard op achteruit gaan. En ik lachte mij er alleen maar kapot om, want alleen de albums van toffe bands lekken uit dus dat zegt dan ook weer iets goeds over ons haha!
Jeroen: Ja precies, er is wel geprobeerd om het er weer af te halen, er is een mailtje naar die upload site gegaan maar goed…
Ivo: Ja en dan nog? Wat kan je er aan doen? Ze krijgen al mailtjes van overheidsinstellingen dus een e-mail van een platenmaatschappij is er niks bij.
Jeroen: Maar wel leuk voor de verhaaltjes die we kunnen delen haha.

Metalphoto: Sabina Claassen van Holy Moses maakt een guest appearence op jullie album, hoe was het om met haar samen te werken?
Jeroen: Ja cool! We kenden haar al wat langer. We hebben een tijd geleden, in 2007 of 2008 of zo een aantal shows met Holy Moses gedaan en zij zitten zelf sinds een jaar onder dezelfde vleugels van TMR, ons boekingskantoor en Marloes had eigenlijk een keer een lijstje gemaakt met drie namen waarmee ze wel een keer een duet wilde doen en Sabina heeft zij als eerste gevraagd. Sabina op haar beurt reageerde gelijk al heel positief en dat ze voor Izegrim echt wel een uitzondering wilde maken, aangezien zij normaal gesproken geen duet wil doen. Het mooie is dat wij altijd met pre-producties werken en wanneer wij de studio in gaan, dan zijn de nummers in principe al helemaal klaar, dus wij konden Sabina op deze manier daar naar laten luisteren en vragen van: ‘Joh, kan je hier iets in vinden, kan je hier iets mee?’ en binnen een uur hadden wij een reactie van haar dat ze het supergaaf en geweldig vond en dus ook graag mee wilde werken. Drie weken nadat de eerste e-mail verstuurd was zijn Marloes en ik naar Frankfurt afgereisd om in de knettergrote studio van Holy Moses zelf, de band was ook aanwezig dus de gehele dag was te gek, de stemmen op te nemen. Dat hebben Marloes en ik weer mee teruggenomen naar onze studio hier in Nederland en verder alles opgenomen en tada!! Zie daar het resultaat.

Metalphoto: Zoals je al zei wilde Marloes ook met andere mensen samenwerken naast Sabina, kun je ons vertellen wie dat zijn?
Ivo en Jeroen: Nee.
Jeroen: Nee het doet er eigenlijk niet toe. En anders komt iedereen het snel genoeg te weten.
Ivo: Jannes had trouwens wel interesse! Maar die had opeens last van poliepen of zo dus dat kon helaas niet doorgaan, jammer.

Metalphoto: Misschien heeft Frans Bauer nog wel interesse? Aangezien hij al zo’n geniale cover heeft gedaan van Rammstein?
Ivo: Neeee! Ik vond het wel fijn dat hij echt zijn best deed, dat hij inderdaad wel respect had voor de muziek en er geen lachertje van maakte, maar het was echt verschrikkelijk haha. Hij probeerde nog om heel boos te doen en dergelijke, maar kom op, het is Frans Bauer, dat zit niet in zijn karakter.
Jeroen: Normaal gesproken wanneer Metal in de media naar voren wordt gebracht is het altijd bagger, maar dit is gewoon goed neer gezet, ondanks dat Frans zijn zangkunsten daar gewoon niet geschikt voor is haha. Goed geprobeerd, maar.. nee…

Metalphoto: Ik zag trouwens ook dat er een groepje fans vanuit Venezuela jullie in Amsterdam hebben opgezocht, dus jullie fanbase is best wel groter geworden, had je dat voor mogelijk gezien tien jaar geleden?
Jeroen: Nee, absoluut niet. Weetje, ik ben de oprichter van Izegrim en vanaf ’96 ben ik er al mee bezig en dingen zijn enorm veranderen sinds Bart erbij kwam, en vooral toen Ivo erbij kwam en Christine, onze vorige zangeres, en Joep er uit ging was er een gigantisch kantelpunt geweest. Het is trouwens wel een leuk verhaal hoe Ivo bij de band is gekomen. Hij zat in de trein op weg naar huis van Graspop, dronken dat hij was. En ik belde hem omdat ik wist dat hij een goede drummer is. En hij antwoordde half dood ‘Jaaaaaaaa is cool man, ga ik doen!’
Ivo: Dat was volgens mij in het tijdperk van de telefoons dat je maar twee regels tekst op je telefoon had en het daarmee moest doen. Vijf jaar geleden, waar heb je het over haha, maar alsnog. Ik had al een keer een auditie gedaan en dan nog een paar keer gepraat ouzo maar verder niks. Ik zat dus in de trein terug van Graspop zo brak als een tientje en mijn batterij van mijn mobiel was praktisch leeg dus toen ik keek had ik drie gemiste oproepen en sms’jes van ‘Ja luister je voicemail eens even af’ en een voicemail waar ik niet wijzer van werd omdat ik ergens op een station stond. Dus ik heb hem later even gebeld en toen ‘hey feest, mooi’ en twee weken later stond ik op Dokkum Open Air mijn eerste show te doen bij Izegrim. Dat ging best snel.

Metalphoto: Speelde je toen nog bij Trashed?
Ivo: ja klopt!
Jeroen: Ja want daar kende ik je in eerste instantie van.

Metalphoto: De eerste keer dat ik je bij Izegrim zag spelen had zoiets van ‘Huh.. Ivo..? Wat gaaf!’
Ivo: ja dat was een tijdje terug haha.
Jeroen: Ja, zo was dat gegaan, maar nu verder met je vraag. De periode 1996-2008 was voor mij gewoon amateuristisch, sloeg eigenlijk nergens op waar wij toen mee bezig waren. Was wel leuk, daar niet van, maar als je kijkt wat wij nu allemaal hebben bereikt sinds we bij Listenable Records in 2011 hebben getekend dan vind ik dat wij het verdomd goed doen! We hadden in eerste instantie maar voor een plaat getekend, maar het contact is gewoon verlengd! En dan zie je om je heen allerlei bands die er uitgekicked worden weet je wel.

Metalphoto: Ja dan doen jullie het ook gewoon goed! Ik heb ergens begin 2012 een show van jullie gezien en als je dat vergelijkt met wat ik nu van jullie hoor, dan zijn jullie enorm gegroeid!
Jeroen: Dankje! Altijd goed om te horen.

Metalphoto: De feestdagen staan voor de deur en dan is het alweer 2014, staan er nog dingen op de planning waar wij naar uit moeten kijken?
Jeroen: Voornamelijk veel veel veel shows!
Ivo: Weet je, onze cd is net uitgebracht dus het is onlogisch om uitspraken te doen dat we al bezig zijn met niet pre-producties. Je bent altijd al wel bezig om wat te schrijven en riffjes aan elkaar te plakken maar echt concrete dingen zullen in 2014 nog niet plaatsvinden. Gewoon veel promotie, misschien komt er nog wel een video-clip of een arena-tour maar daar houdt het eigenlijk wel bij op.
Jeroen: Ja er komen nog wel een paar open-air festivals, eentje ergens in Duitsland wat sowieso bevestigd is met Orbituary en Hail of Bullets, een drie-daags festival. En ja natuurlijk zijn wij met een paar andere dingen bezig maar daar mogen wij het helaas (nog) niets over zeggen.

Metalphoto: Qua dingen wat jullie nog willen bereiken, wat zou voor jullie op de lijst staan?
Ivo: Gewoon zo’n Wacken-Hellfest-Graspop-Summerbreeze tour zou echt enorm vet zijn!
Jeroen: Dat is echt mijn ultieme… Ik denk dat het wel van iedereen is, ook al zouden wij als eerste, oh nee wacht, als vierde in zo’n kleine tent spelen, rond een uur of drie ofzo, dan zijn de mensen net uit bed gerold, dan zouden wij dat al te gek vinden.
Ivo: Dat is het inderdaad wel. We hebben al een heleboel leuke dingen mogen doen en het gaat steeds maar sneller en sneller, maar als zoiets inderdaad gerealiseerd kan worden, dan zou er weer een hoofdstuk afgesloten kunnen worden, want als je eenmaal binnen dat circuit zit. En van daaruit kun je er op verder borduren, het opent weer andere deuren, dus dat bekijken we dan weer.
Jeroen: En dan zijn we al bezig met dingen die andere deuren openen! Ik bedoel, als Nederlandse band, en dan klink ik misschien arrogant, maar in feite doen wij het gewoon echt niet slecht. Als je ziet waar wij nu allemaal spelen en hoe druk het meestal is, en ik denk dat menigeen bands best jaloers op ons zijn. En dan zeg ik weer, klinkt misschien arrogant, maar wij beseffen het ons ook heel goed. Misschien is dat onze kracht ook wel, een goed boekingskantoor helpt trouwens ook enorm veel!
Ivo: We staan gewoon met beide beentjes op de grond en we werken snoeihard aan ons succes. De fout de heel veel bands maken is dat ze heel snel ergens genoegen mee maken of denken dat ze er al zijn, of dat ze een bepaalde arrogantie doorstralen wat wij absoluut niet willen. Dus wat Jeroen zegt, we beseffen het ons ook heel goed, het is ook juist een punt van dankbaarheid. Niet dat we denken van ‘we weten het wel’ maar meer dat we gewoon zo dankbaar zijn dat het mag gebeuren en we weten ook hoe het met kwalitatief betere bands dan wij slecht afloopt. Ze spelen weliswaar de sterren van de hemel maar er is geen kip die naar ze kraait, en dat kan gebeuren. Je moet gewoon net de juiste formule hebben die je naar buiten brengt waar mensen naar willen kijken.

Metalphoto: Nou, dit zijn de vragen wel zo’n beetje. Is er iets wat jullie zelf nog met ons willen delen?
Jeroen: Gewoon een gigantisch groot DANKJEWEL !! voor de support en alles wat jullie voor ons tot nu toe hebben gedaan, en wat jullie nog steeds voor ons doen!
Ivo: Oh ja en vergeet niet ons nieuwe album te kopen, te aanbidden en naar onze liveshows te komen!!

Metalphoto: Veel plezier verder!!
Jeroen: Dankjewel, jij ook!

Interview: Imke van Rossum
Foto: Ernst van Rossum